Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Εντολή διενέργειας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης από τον αντιδήμαρχο Θανάση Ντερέκα

Την εντολή διενέργειας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης έδωσε σήμερα νωρίς το πρωί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος & αναπληρωτής Δημάρχου Μοσχάτου Ταύρου, Θανάσης Ντερέκας, για το χθεσινοβραδινό  ατύχημα στην οδό Χαμοστέρνας, στον Ταύρο. 


Εχθές, 29 Μαρτίου 2022, ημέρα Δευτέρα και ώρα, περί την 11η βραδινή, δημοτικό όχημα της Κοινωνικής Υπηρεσίας «Βοήθεια για το Σπίτι» του δήμου Μοσχάτου Ταύρου ντεραπάρισε στην οδό Χαμοστέρνας, με κατεύθυνση προς τον Ταύρο.

Κατά τις πρώτες πληροφορίες, ο οδηγός του οχήματος, βρέθηκε να έχει καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ, τέτοια όμως που βρίσκεται εντός επιτρεπτών ορίων
Μένει ωστόσο να αποδειχθεί αν η ποσότητα αυτή επηρέαζε την ικανότητα του οδηγού.   

Το όχημα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είχε αναπτύξει σχετικά μεγάλη ταχύτητα για την περιοχή και τις συνθήκες.

Στο σημείο του ατυχήματος, έφτασε άμεσα η τροχαία και το Ε.Κ.Α.Β., όπου ο οδηγός μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για να του παραχθούν οι πρώτες βοήθειες.
Ο οδηγός είναι ελαφρά τραυματισμένος, χωρίς να διατρέχει κάποιο κίνδυνο η ζωή του κι ευτυχώς δεν υπήρξε σύγκρουση με άλλο διερχόμενο όχημα.


Πέραν από την κατάσταση του οδηγού και τις συνθήκες κατά την ώρα του ατυχήματος, που απαντήσεις θα δοθούν από τα σχετικά πορίσματα, της τροχαίας και των αιματολογικών εξετάσεων.
Τα σοβαρά ερωτήματα που δημιουργούνται και θα απασχολήσουν την δημοτική Αρχή Ευθυμίου είναι :

1. Κατά πόσο το συγκεκριμένο όχημα είχε «Διαταγή Πορείας» ή «Δελτίο Κίνησης», με σχετική γνωμοδότηση από την αρμόδια υπηρεσία ?
Δηλαδή, κατά πόσο εκτελούσε εντεταλμένη υπηρεσία, όπου σαφώς ορίζεται από την γνωμοδότηση και την «Διαταγή Πορείας» ή το  «Δελτίο Κίνησης»

2. Αν, όχι, τότε πως είχε στην κατοχή του τα κλειδιά και έκανε χρήση του οχήματος, ο οδηγός ?  Το έκλεψε ?!

3. Πως πήρε το όχημα από το αμαξοστάσιο του δήμου Μοσχάτου Ταύρου, όπου θα πρέπει να φυλάσσεται ?

Θέματα χρήσης, κυκλοφορίας, στάθμευσης «κρατικών» οχημάτων

🔴  Ένα «κρατικό»  όχημα, όπως όλοι γνωρίζουμε, χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες της υπηρεσίας και
κάθε φορά συνοδεύεται με «Διαταγή Πορείας» ή «Δελτίο Κίνησης» , όπου αναφέρεται η ώρα εκκίνησης, ο προορισμός του και σαφώς ορίζεται από σχετική γνωμοδότηση, η αιτιολογία. Έτσι υπολογίζονται και τα καύσιμα του οχήματος και έξοδα του οχήματος.

🔴 Να μην κυκλοφορεί  
α) εκτός των ορίων της διοικητικής περιφέρειας ή της ζώνης ευθύνης στην οποία ασκεί τα καθήκοντά του το εξυπηρετούμενο πρόσωπο ή η υπηρεσία,
β) Κυριακές ή μη εργάσιμες ημέρες, ημέρες επισήμων αργιών και εορτών και
γ) σε χρόνους της ημέρας, εκτός ωραρίου και από 10η νυχτερινής  μέχρι την ανατολή ήλιου, όπου απαγορεύεται
Πλην εξαιρέσεων και κατόπιν παροχής ειδικών εγκρίσεων της αρμόδιας Αρχής.

🔴 Να τηρεί ο οδηγός τις απαγορεύσεις
α) για χρήση οινοπνευματωδών ουσιών και
β) για χρήση κινητών τηλεφώνων σε υπηρεσιακά αυτοκίνητα.

🔴 Το «κρατικό» όχημα, πρέπει να επιστρέφει πάντα στον δημοτικό χώρο στάθμευσης, όπου φυλάσσεται με ασφάλεια και στο γραφείο κίνησης και, να παραλαμβάνεται εκ νέου.    

🔴 Η οδήγηση υπηρεσιακού οχήματος επιτρέπεται
α) μόνο από υπαλλήλους που κατέχουν νομοθετημένη θέση οδηγού ή κατ’ εξαίρεση έγκριση οδήγησης.
β) Κατ’ εξαίρεση οδήγηση υπηρεσιακών αυτοκινήτων επιτρέπεται κατόπιν έγκρισης οδήγησης αυτοκινήτων Ο.Τ.Α.  α’ και β’ βαθμού και των νομικών τους προσώπων, σε ειδικές περιπτώσεις και μόνο, όταν δεν υπάρχουν, κωλύονται ή δεν επαρκούν οι διαθέσιμοι υπάλληλοι για την άσκηση του καθήκοντος αυτού, από μόνιμους ή με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου υπαλλήλους που έχουν την απαιτούμενη κατά περίπτωση άδεια οδήγησης, ανεξάρτητα από την κατηγορία.  

🔴 Η κατ’ εξαίρεση έγκριση οδήγησης παρέχεται από
α) τον Γενικό Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ενώ
β) από την 11η  Μαρτίου 2020, έναρξης του ισχύοντος Ν.4674/20, η κατ’ εξαίρεση έγκριση οδήγησης παρέχεται από τον οικείο δήμαρχο.

Για περισσότερες πληροφορίες  περί χρήσης, κυκλοφορίας & στάθμευσης «κρατικών» οχημάτων πατήστε έναν από τους συνδέσμους 


Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχα σήμερα, νωρίς το πρωί, με τον 
αρμόδιο αντιδήμαρχο & αναπληρωτή Δημάρχου, Θανάση Ντερέκα, όπως με διαβεβαίωσε ο ίδιος, έχει ήδη δοθεί εντολή, να διεξαχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση, ώστε να διαπιστωθεί
με ποια αιτιολογία ο οδηγός έκανε χρήση του οχήματος εκείνη την ώρα και πως πήρε το όχημα.    
Καθώς επίσης,  περιμένουν το επίσημο πόρισμα της τροχαίας για τα ακριβή αίτια του ατυχήματος, όπως και τις αιματολογικές εξετάσεις, ώστε να διαπιστωθεί η ακριβής ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ.

Ο αντιδήμαρχος, Θανάσης Ντερέκας δηλώνει από πλευράς του, ότι κάθε υπεύθυνος που πιθανόν αποδειχθεί από την περισυλλογή των στοιχείων, κατά την διαδικασία της Ε.Δ.Ε. – έχει διαπράξει πιθανόν οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα, θα αναλάβει και τις συνέπειες που ορίζει ο νόμος.


Γράφει ο Αντώνης Λουκόπουλος 


Δημοφιλή Άρθρα