Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Ο δήμος Μοσχάτου Ταύρου προχώρησε στην αγορά διαστημόπλοιου, χωρίς να έχει διαστημικό σταθμό !!!

Ποιος θα μπορούσε να προχωρήσει στην αγορά ενός σύγχρονου εξοπλισμού ιατρείου, χωρίς να έχει έναν νόμιμο χώρο να στεγάσει το ιατρείου του, ή
να αγοράσει έναν σύγχρονο εξοπλισμό ξενοδοχείου, χωρίς να έχει ένα καθ’ όλα νόμιμο οίκημα ξενοδοχείου ?!

Κανείς δεν επρόκειτο να προχωρήσει σε μια αγορά εξοπλισμού ή μέρους αυτού, αν δεν είχε φροντίσει να έχει στην κατοχή του έναν κατάλληλο χώρο, με τις απαιτούμενες νόμιμες προδιαγραφές, όπως ορίζει ο νομοθέτης, είναι η απάντηση.  

Πως θα μπορούσε άλλωστε να καυχάται κάποιος, ότι έχει στην κατοχή του ένα διαστημόπλοιο ή ένα αεροπλάνο, αν δεν είχε την αντίστοιχη δυνατότητα υποδομής ενός διαστημικού σταθμού ή αεροδρομίου, ή έστω την άδεια προσγείωσης στο χώρο, με ανάλογη συμφωνία ? 



Διαχείρισης Αδέσποτων και Δεσποζόμενων  Ζώων συντροφιάς

Ο Νόμος 4830/2021 περί Διαχείρισης Αδέσποτων και Δεσποζόμενων Ζώων συντροφιάς υποχρεώνει τους δήμους της χώρας να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις δημοτικών καταφυγίων, τέτοιες ώστε να προστατεύεται και να εξασφαλίζεται η ευζωία των αδέσποτων ζώων. 

Η κατασκευή εγκατάστασης καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς συνίσταται στην εκ θεμελίων κατασκευή, ή στην διαμόρφωση και επισκευή, ή στην προσθήκη κτιριακών εγκαταστάσεων σε ήδη υφιστάμενη εγκατάσταση καταφυγίου και τον απαιτούμενο εξοπλισμό του.

α) εντός οικοπέδου ιδιοκτησίας του οικείου δήμου,
β) σε μισθωμένο ή παραχωρημένο οικόπεδο στο οικείο δήμο ή σε άλλο δήμο, για τουλάχιστον για 10 έτη.
γ) Σε περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα κατάλληλου οικοπέδου, ο δήμος υποχρεούται να συνάψει συνεργασία με καταφύγια που πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζονται από τον σχετικό νόμο, ώστε να φιλοξενηθούν τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.
δ) Ο δήμος υποχρεούται στην αγορά οχήματος περισυλλογής για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, ώστε να τα περισυλλέγει και αφού τα τσιπάρει, τα στειρώσει και τα περιθάλψει, θα πρέπει να φιλοξενήσει στο καταφύγιο.

Το πρόγραμμα «Φιλόδημος ||» έχει ανοίξει και λήγει 31 Δεκεμβρίου 2022 για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των δήμων και να χρηματοδοτήσει το 65% τις επενδύσεις αυτές που αφορά την κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και τον εξοπλισμό εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς – Εξοπλισμός για την υλοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του άρθρου 10 του ν.4830/2021 (Α΄169) Νέο πλαίσιο για την ευζωία ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «Άργος» και λοιπές διατάξεις.
Φτάνει δε μέχρι το ποσόν των 300.000 ευρώ πλέον Φόρου Προστιθέμενης Αξίας - Φ.Π.Α., για τις επιλέξιμες δαπάνες των παρ. 4.1 – 4.3 του άρθρου 4 της παρούσας Πρόσκλησης και έως το ποσό που παρατίθεται ανά δήμο στο Παράρτημα Ι της παρούσας για τις επιλέξιμες δαπάνες των παρ. 4.4 και 4.5 του άρθρου 4 της παρούσας Πρόσκλησης, με μέγιστο ποσό των 110.000,00€.

Ο δήμος Μοσχάτου Ταύρου, όμως προχώρησε στην αγορά ενός υπερσύγχρονου οχήματος, αξίας 220.000 ευρώ, που λειτουργεί ως ασθενοφόρο για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, αντί
α) να προχωρήσει στην αγορά ενός οχήματος περισυλλογής, που είναι απείρως φτηνότερο και φυσικά πιο λειτουργικό και
β) να μεριμνήσει για την φιλοξενία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, είτε με την κατασκευή ενός δημοτικού καταφυγίου, είτε να συνάψει σύμβαση με ιδιωτικό καταφύγιο, που πληρεί τις προβλεπόμενες προδιαγραφές από τον Ν. 4830/2021, ώστε να επιλύσει τα πρωτεύοντα προβλήματα για την ευζωία και διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Πιο συγκεκριμένα

Η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Μοσχάτου Ταύρου, κατά την συνεδρίαση της 15ης Απριλίου 2022, προχώρησε με απόφασή της, να αγοράσει ένα υπερσύγχρονο όχημα, που λειτουργεί ως ασθενοφόρο αδέσποτων ζώων, αξίας 220.000 ευρώ.

Το ποσόν των 220.000 ευρώ ζητά με αίτημά της η δημοτική Αρχή Μοσχάτου Ταύρου από το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Φιλόδημος ||» και ο δήμος καλείται να πληρώσει το 35% της αξίας του υπερσύγχρονου οχήματος – ασθενοφόρου αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Δηλαδή ο δήμος Μοσχάτου Ταύρου, πήρε την απόφαση να πληρώσει 77.000 ευρώ, χρήματα των δημοτών, για την αγορά ενός αποκτήματος, που δεν εξυπηρετεί σε τίποτα τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς στην διαχείρισή τους, από την στιγμή που

α) η σύμβαση που έχει ο δήμος Μοσχάτου Ταύρου με το ΔΙΚΕΠΑΖ εξυπηρετεί πλήρως αυτές τις ανάγκες και μάλιστα γι’ αυτές τις παροχές ο δήμος πληρώνει το ΔΙΚΕΠΑΖ.
Προσφάτως, δε το ΔΙΚΕΠΑΖ προχώρησε στην αγορά υπερσύγχρονων κινητών μονάδων, για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών, των δήμων που έχουν σύμβαση μαζί τους, έχοντας φυσικά και όλες τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης αδέσποτων ζώων συντροφιάς,
β) για την σωστή λειτουργία ενός τέτοιου οχήματος, χρειάζεται στελέχωση μόνιμου προσωπικού, που θα πρέπει να προστεθεί στο επιπλέον μη αναγκαίο κόστος, όταν δεν έχουν λυθεί άλλα σημαντικότερα,
γ) στον δήμο Μοσχάτου Ταύρου δεν υπάρχει μονάδα βραχυπρόθεσμης φροντίδας, ούτε χώρος καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ώστε να πηγαίνουν τα ζώα,
δ) με την αίτηση αυτή, ο δήμος έχει επιτύχει – να μην έχει άλλο δικαίωμα αιτήσεως χρηματοδότησης,


Εδώ προκύπτουν τα εύλογα ερωτήματα :
1. Κατά πόσο είναι ικανή, η απόκτηση ενός υπερσύγχρονου οχήματος – ασθενοφόρου αδέσποτων ζώων, να λύσει τις παρούσες και πρωταρχικές ανάγκες για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων ? 
2. Κατά πόσο είναι ορθή και αναγκαία η απόκτηση ενός ασθενοφόρου, ύψους 220.000 ευρώ, όταν αυτές τις παροχές ήδη εξυπηρετεί το αμειβόμενο από τον δήμο, ΔΙΚΕΠΑΖ ?
3. Για πόσο καιρό ακόμη θα λειτουργεί ο παράνομος χώρος, που έχει διαθέσει ο δήμος Μοσχάτου Ταύρου, σε τοπικό φιλοζωικό σωματείο, για την διαχείριση και φιλοξενία αδέσποτων ζώων του δήμου ?

Ωστόσο, παίρνουν και δίνουν το τελευταίο διάστημα οι δημοσιεύσεις των τοπικών φιλοζωικών Συλλόγων – Σωματείων, που συνεργάζονται με τον δήμο, από τις επίσημες σελίδες που διαθέτουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποτυπώνοντας την αγωνία τους, καλώντας τους πολίτες να συνδράμουν με φιλοξενίες των αδέσποτων ζώων, καθώς περιγράφουν τον χώρο που έχει παραχωρηθεί από τον δήμο –να είναι μη ηλεκτροδοτούμενος και κάνοντας έκλυση για λίγο νερό στον χώρο, ελλείψει νερού.    

Όσο για τα 77.000 ευρώ, που θα βγουν από τις τσέπες των δημοτών, μπορούσαν να εξασφαλίσουν την φιλοξενία σε χώρους καταφυγίων που πληρούν τις προδιαγραφές, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σίτιση, των περίπου 35 – 40 αδέσποτων ζώων που διαθέτει ο δήμος Μοσχάτου Ταύρου, για μια 5ετία και να γλιτώσουμε και από το κόστος στελέχωσης και συντήρησης του οχήματος. 

Η Οικονομική Επιτροπή μετά από διαλογική συζήτηση και έχοντας λάβει υπόψη της, την εισήγηση και τα υποβληθέντα στοιχεία αποφάσισε ομόφωνα, ψηφίζοντας υπέρ αυτής της αγοράς, 
σημειώνοντας, ότι και οι επικεφαλής της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, Αντώνης Μπούτσης και Μπάμπης Μπιλίνης, αντίστοιχα, δεν είχαν καμία αντίρρηση !!!
ΥΓ: Αν όλα αυτά τα σκέφτηκαν και τα συζήτησαν κατά την διαλογική συζήτηση, 
οι επικεφαλής των αντιπολιτευτικών παρατάξεων, ας μας ενημερώσουν για την θετική τους ψήφο και ας απαντήσουν και στα τοπικά φιλοζωικά σωματεία, πως θα λυθούν τα ζωτικά τους προβλήματα, με πρώτο και κύριο την στέγαση των αδέσποτων ζώων, σε ένα ηλεκτροδοτούμενο καταφύγιο, που θα πληρεί όλες τις νόμιμες προδιαγραφές, χωρίς να είναι εδώ κι εκεί και με τα ζώα ανά χείρας..  

Γράφει ο Αντώνης Λουκόπουλος 


Δημοφιλή Άρθρα