Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Ανασφάλεια δημιουργεί η είδηση περί αναστολής του μεγαλόπνοου κυβερνητικού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» στους δήμους της χώρας

Ως κεραυνός εν αιθρία έχει πέσει η είδηση περί αναστολής, του μεγαλόπνοου κυβερνητικού χρηματοδοτικού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, δημιουργώντας μεγάλη ανασφάλεια στις δημοτικές Αρχές της χώρας και να βρίσκονται εκτεθειμένες για τα έργα που έχουν ενταχθεί ή επρόκειτο να εντάξουν προς υλοποίηση.  


Τα μεγάλα ερωτήματα που δημιουργούνται
   

Κατά πόσο είναι εφικτό να υλοποιηθεί σύμφωνα με τις αρχικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης και του ΥΠ.ΕΣ. το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»  ή
θα αποδειχθεί μια από τις μεγαλύτερες φούσκες, όταν οι δημοτικές Αρχές, που έχουν πιστέψει και προγραμματίσει σημαντικά έργα για τους δήμους τους και θα δουν να πηγαίνουν  περίπατο ?

Ποια είναι τελικά η οικονομική δυνατότητα του μεγαλόπνοου κυβερνητικού χρηματοδοτικού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», να εξυπηρετηθούν τα σημαντικά και αναγκαία έργα της αυτοδιοίκησης Α’ & Β’ βαθμού, που με πομπώδες ύφος έγινε η εξαγγελία του ?

Ποια έργα κινδυνεύουν, να μην πραγματοποιηθούν  – αυτά που μέχρι σήμερα είναι υπό ένταξη ή και από αυτά που ήδη έχουν ενταχθεί ?

Για όσους παρακολουθούν στενά το ζήτημα της χρηματοδότησης των έργων ιδιαίτερα του Α’ βαθμού αυτοδιοίκησης, ήταν υποψιασμένοι, ότι η μεγάλη καθυστέρηση ένταξης των έργων δεν ήταν καλός οιωνός.

Όπως πολύ σωστά επεσήμαινε και ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., Δημήτρης Παπαστεργίου ήταν αδύνατον να επιτευχθεί ο στόχος ένταξης των έργων μέχρι το τέλος του 2021 και σήμερα έρχεται δυστυχώς να επιβεβαιωθεί, όταν έχουν ενταχθεί έργα – πολύ μακράν του στόχου του 50% !!!

Οι κυβερνητικοί παράγοντες κατήργησαν το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Φιλόδημος» που έτρεχε, με αποτέλεσμα να παγώσουν για 2 χρόνια τα έργα – και ενταγμένα έργα, δημιουργώντας ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, μεγαλόπνοο ?  το «Αντώνης Τρίτσης»  – αφήνοντας μεγάλες προσδοκίες στις δημοτικές Αρχές για την ένταξη, προς υλοποίηση έργων τους, ενώ σήμερα μιλούν για αναστολή και πάγωμα του προγράμματος.
Μάλιστα, διαβεβαίωναν τότε με την δημιουργία του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος τις δημοτικές Αρχές, ότι με το πρόγραμμα αυτό θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν περισσότερα έργα και από αυτά που αντιστοιχούσαν σε κάθε δήμο !!!  

α) Παρεμβάσεις ανάπλασης για την αναζωογόνηση και βιοκλιματική αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων του αστικού ιστού, ύψους 4.831.484,78 ευρώ,
β) Αντιπλημμυρικών Υποδομών,  ύψους  2.737.920,00 ευρώ 

Πιστεύω δε πως ο Δήμαρχος Μοσχάτου Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου να είναι ενήμερος και να απαντήσει στο σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο προσεχές Δ.Σ.  ή 
να προβεί σε σχετική ανακοίνωση για τα έργα που ήδη έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, κατά πόσο θα υλοποιηθούν ? 



Δημοφιλή Άρθρα