Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Ανοχύρωτες Πόλεις .. Τρέξτε να σωθείτε..

Βρισκόμαστε μπροστά στο φαινόμενο της «κλιματικής αλλαγής», με το Επιτελικό Κράτος να κοιμάται.. ή να είναι αδιάφορο.. ή παντελώς ανίκανο να σχεδιάσει.. να υλοποιήσει.. να ελέγξει.., ενώ φροντίζει σε κάθε σφοδρό καιρικό φαινόμενο να μας θυμίζει, πως για όλα φταίει η κλιματική αλλαγή και εμμένει στην πολιτική του 112 – Τρέξτε να σωθείτε..



Δεν είναι δυνατόν να πιστέψουμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι η ΜΟΝΗ υπεύθυνη για ό,τι μας συμβαίνει..
Όταν από δημιουργία του σύμπαντος, η γη βρίσκεται συνεχώς σε μια μεταβολή καιρικών φαινομένων και  συνθηκών..
Όταν σήμερα διαθέτουμε όλα τα επιστημονικά εργαλεία να προβλέπουμε τι πρόκειται να μας συμβεί.. και μπορούμε να προλαμβάνουμε..
Όταν είμαστε παρατηρητές δεκάδων φονικών πυρκαγιών που ξεσπούν και στο πέρασμά τους καταστρέφουν χιλιάδες στρέμματα φυσικού πλούτου που λειτουργούν ως φυσικοί φράκτες, συγκρατώντας όλα τα φερτά υλικά και βρόχινα νερά, πέραν των υπολοίπων ευεργετημάτων  τους..

Το Επιτελικό Κράτος καυχάται εφαρμόζοντας την πολιτική του 112, που σημαίνει «τρέξτε να σωθείτε»..  Μάλιστα για να πείσει δημιούργησε και Υπουργείο «Κλιματικής Κρίσης».


Στα χρόνια που λειτουργεί αυτό το υπουργείο, καλό είναι να αναλογιστούμε  πόσες εκτάσεις δασικής έκτασης χάσαμε,
πόσες ιδιωτικές περιουσίες καταστράφηκαν,
πόσα οικοσυστήματα χάθηκαν,
πόσες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο εξαιτίας των φυσικών φαινομένων,
πόσα αθώα ζώα θρηνούμε και πόσες ανθρώπινες ζωές ???
Πόσες φορές έχουμε ακούσει ότι οι πυρόπληκτοι και πλημμυροπαθείς θα αποζημιωθούν για τις περιουσίες που έχασαν και ακόμη περιμένουν ?!

Αλλά και
οι Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες, Τεχνικές Υπηρεσίες, τόσα χρόνια, τι έχουν κάνει για να οχυρώσουν τις Πόλεις τους ???
Ποιος είναι ο ρόλος της Αποκεντρωμένης  Διοίκησης και κατά πόσο ελέγχει..?!

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, μετά την καταστροφική πλημμύρα εξαιτίας της κακοκαιρίας «ΙΑΝΟΣ» το 2020, που έπληξε τη Θεσσαλία, δόθηκαν σε γνωστή κατασκευαστική εταιρεία με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και όχι μέσω διαγωνισμού143 εκατομμύρια ευρώ, για την αποκατάσταση βασικών υποδομών..
Επίσης, το 2020 δόθηκε εντολή συμπληρωματικών εργασιών εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ και ,σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το έργο αυτό δεν έχει ακόμα ξεκινήσει λόγω διαφόρων εκκρεμοτήτων στην περιβαλλοντική αδειοδότηση, ενώ οι  μελέτες έχουν κατατεθεί από το 2021.

Ο  Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, σε διάφορες συνεντεύξεις του προς ενημέρωση των συμπολιτών του, κάνει αναφορά ότι το βάρος εκτέλεσης των αντιπλημμυρικών έργων μετά τον «ΙΑΝΟ» έπεσε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και σχετικά με τις καθυστερήσεις εκτέλεσης των έργων στην περιοχή επικαλείται ως εμπόδιο το τέρας της γραφειοκρατίας..

Προσθέστε εκατομμύρια και βγάλτε συμπεράσματα..
Αναφορά γίνεται από τον ίδιο για την εξέλιξη των έργων κατά Περιφερειακή Ενότητα :
-Για την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας ότι έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη έργα ύψους 61.500.000 ευρώ,  για καθαρισμούς, διευθετήσεις ρεμάτων, ενισχύσεις αναχωμάτων κλπ, στις περιοχές  Τεμπών, παραλία της Αγιάς, Κιλελέρ, Φάρσαλα και  Ελασσόνα.
-Για την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, για αντίστοιχα έργα, ύψους 72.600.000 ευρώ.
-Για την  Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, αντίστοιχα έργα ύψους 50.700.000 ευρώ.
-Για την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, έργα ύψους 48.700.000 ευρώ.

Σε συνεντεύξεις συμπληρώνει  «Τα δημόσια έργα είναι μια διαρκής μάχη δυσκολιών, ξεκινώντας από τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες δημοπράτησης, τα συνεχή στάδια ελέγχου από τη δημοπράτηση μέχρι την κατακύρωση και την εγκατάσταση των αναδόχων, τις ανατιμήσεις στις τιμές των υλικών, αλλά και τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες».

Άγνωστο
Είναι άγνωστο κατά πόσο το Υπουργείο Υποδομών, η Γ. Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος ή κάποιο άλλο αρμόδιο Υπουργείο  της Κυβέρνησης ή φορέας του Επιτελικού Κράτους έχει σαφή εικόνα για την εκτέλεση των αντιπλημμυρικών έργων και κατά πόσο έχουν τηρηθεί  τα προβλεπόμενα ως προς την αναγκαιότητα και ποιότητα των έργων..

Επιστημονικές Μελέτες & Χάρτες περιοχών που βρίσκονται στα κόκκινα !!!
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα κινδύνου, εδώ και χρόνια, με το Επιτελικό Κράτος να σφυρίζει αδιάφορα..
Εκτενής επιστημονική μελέτη έγινε το 2017-2018 από το ΥΠ.ΕΝ. η οποία διαμόρφωσε τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας καλύπτοντας όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Ο χάρτης του Βόλου έδειχνε τη μισή πόλη να βρίσκεται ότι είναι στα κόκκινα.. Ωστόσο πνίγηκε χωρίς σενάρια διαχείρισης, χωρίς σχέδιο διάσωσης του πληθυσμού, όπως και οι λοιπές περιοχές της Θεσσαλίας.

Ανοχύρωτες Πόλεις στην Αττική 
Ο χάρτης επικινδυνότητας για το Νότιο Τομέα Αθηνών δείχνει στα κόκκινα τις περιοχές από μεγάλο τμήμα της Καλλιθέας και του Ταύρου,  το «Σταύρος Νιάρχος», ολόκληρο το Μοσχάτο και το Νέο Φάληρο, τον Αγ. Ι. Ρέντη, τα Καμίνια, την Κοκκινιά μέχρι το Μετρό στο λιμάνι του Πειραιά να βουλιάζουν κυριολεκτικά μέσα στο νερό.
Η μελέτη είναι εμπεριστατωμένη και αναφέρεται σε επιμέρους σημαντικά σημεία που θα πληγούν από ενδεχόμενη πλημμύρα,  όπως, νοσοκομεία, σχολεία, στρατηγικές υποδομές και τα Κεντρικά της Τροχαίας Πειραιά, τα οποία φαίνονται να καταστρέφονται, με ολέθριες συνέπειες, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε..

Προσφάτως, ομάδα σπηλαιολόγων πραγματοποίησε εξερεύνηση στην υπόγεια κοίτη του Κηφισού.
Η ομάδα ξεκίνησε την εξερεύνηση από το σημείο στο οποίο ο Κηφισός υπογειοποιείται, στα σύνορα της Νέας Χαλκηδόνας με το Δήμο Αθηναίων, έχοντας σκοπό να διανύσει 7 χλμ. της υπόγειας διαδρομής και να φτάσει μέχρι το ύψος του κόμβου Νίκαιας – Ρέντη.
Τελικά όμως κατάφερε να φτάσει μόνο στα μισά, μέχρι το ύψος των ΚΤΕΛ, όπου συνάντησε ένα λόφο από μπάζα και σκουπίδια, αλλά και μια λίμνη που είχε σχηματιστεί, πιθανόν λόγω καταστροφής του πυθμένα.
Τα ευρήματα υποδεικνύουν την ανάγκη ελέγχου στατικής επάρκειας, αλλά και καθαρισμού της υπόγειας κοίτης, καθώς κανείς δε θέλει να διανοηθεί τι θα συμβεί αν για κάποιον λόγο ο Κηφισός φράξει σε μια μεγάλη νεροποντή.

Στα σημεία της σχηματισμένης λίμνης κατακρατείται νερό σε μεγάλο βάθος, αφού το χώμα που υπάρχει από κάτω συνεχώς μειώνεται, εφόσον το νερό το απομακρύνει. Αυτό που ανησυχεί τους σπηλαιολόγους είναι μήπως σταδιακά υποχωρεί ο πυθμένας, με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν πρόβλημα στατικής επάρκειας στα πλευρικά τοιχία του ποταμού και κατ’ επέκταση του επάνω οδοστρώματος..

Σε πολλά σημεία διαπιστώθηκε ότι ο οπλισμός της σήραγγας έχει αποκαλυφθεί και παρουσιάζει εμφανείς ζημιές και παράλληλα κατακρατούνται φερτά υλικά, σκουπίδια και μπάζα.
Επίσης εντοπίστηκαν  συγκεκριμένες πηγές μεγάλων ποσοτήτων ρύπανσης, λύματα, πιθανότατα από αποχετεύσεις, που έρχονται από τα ρέματα του Περιστερίου.

Συμπέρασμα
Η ομάδα διαπίστωσε γενική παραμέληση του έργου από το χρόνο της κατασκευής του, καμιά συντήρηση, καμιά πρόβλεψη για φρεάτια επίσκεψης και ράμπες πρόσβασης στο υπό εξερεύνηση τμήμα της σήραγγας, καθώς και πλήρη υποβάθμιση των ομβρίων υδάτων.
Η κυριότερη ανησυχία της ομάδας είναι η στατική επάρκεια της σήραγγας. Δε θέλει κανείς μας να σκεφθεί τι θα γίνει αν καταρρεύσει ένα τμήμα και φρακάρει το νερό σε μια πλημμύρα ή τι επίδραση μπορεί να έχει αυτό στη λεωφόρο Κηφισού..

Να συμπληρώσουμε ότι δε χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός, αρκεί να επισκεφθεί τα ανοιχτά κομμάτια του Κηφισού και την εκβολή του, για να διαπιστώσει ότι και εκεί η κατάσταση που επικρατεί δεν είναι καλύτερη ως προς τον καθαρισμό του πυθμένα και την εν γένει συντήρησή του. Η δε δυσοσμία που επικρατεί αποτελεί μια επιπλέον απόδειξη..
Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τον ποταμό Ιλισό, τόσο στα υπόγεια σημεία του, όσο και στα ανοικτά σημεία και την εκβολή του.

Καθαρά από τύχη δεν έχουν πλημμυρίσει αυτές οι περιοχές και δε θρηνούμε για ανθρώπους, ζώα και χαμένες περιουσίες..
Όσο για την υγειονομική βόμβα που θα σκάσει, θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που ζούμε σήμερα στο Θεσσαλικό Κάμπο..

Επομένως, το Επιτελικό Κράτος με τα συναρμόδια υπουργεία του και τους φορείς τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να μας πει εάν είναι υπέρ της προστασίας και της διασφάλισης του φυσικού πλούτου, των περιουσιών και της ανθρώπινης ζωής των πολιτών του ή όχι ?! Σίγουρο είναι, πάντως, ότι η πρόληψη είναι οικονομικά συμφερότερη από την αντιμετώπιση των καταστροφών που -με μαθηματική ακρίβεια- πρόκειται να ξεσπάσουν..

Θα έπρεπε, λοιπόν, ο νυν Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης να έχει προχωρήσει στην υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων, ώστε οι περιοχές αυτές να μη βρίσκονται στο έλεος της όποιας.. κλιματικής αλλαγής..
Θα μου πείτε, εδώ και τέσσερα χρόνια δεν προχώρησε σε κανένα ουσιαστικό έργο, ούτε καν στην β’ φάση του έργου του Παραλιακού Μετώπου. Έργο που περιλαμβάνει μέτρα εκτόνωσης των δύο ποταμών, Ιλισού και Κηφισού, στις εκβολές τους, το οποίο να θυμηθούμε ότι ήταν ήδη δρομολογημένο..
Στο μόνο που αρκέστηκε είναι να έχει μετατρέψει το παραλιακό μέτωπο σε έναν απέραντο λόφο χωματερής..

Σιγά μην ασχοληθεί με τη συντήρηση και τον καθαρισμό των ποταμιών..   

Ο δε Νίκος Χαρδαλιάς, που διεκδικεί τον Περιφερειακό θώκο της Αττικής, με πρόσφατες δηλώσεις του, βρίσκει ιδιαίτερα επιτυχημένη τη μέχρι σήμερα θητεία του Γιώργου Πατούλη και θέλει να παραλάβει τη σκυτάλη των ανύπαρκτων έργων.. και της εν δυνάμει Βενετίας.. Θεός φυλάξοι..!!!

Δυστυχώς, ζούμε το θέατρο του παραλόγου.. της πλήρης αδιαφορίας.. και της ανικανότητας των υπευθύνων – ανεύθυνων πολιτικών, που χτίζουν πολιτική καριέρα εις βάρος μας !!!

Δημοφιλή Άρθρα