Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

Οι διυλίζοντες τον κώνωπα, τήν δε κάμηλον καταπίνοντες

Ο νόμος 4830/2021 σκοπό έχει την προστασία των ζώων συντροφιάς και την εξασφάλιση της ευζωίας τους, την ενίσχυση της υπεύθυνης κηδεμονίας των ζώων συντροφιάς, καθώς και τη θέσπιση σαφούς και συνεκτικού κανονιστικού πλαισίου για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και τη στρατηγική για τη δραστική μείωση του αριθμού τους, μέσω προγραμμάτων υιοθεσίας, με απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων ευζωίας των ζώων.


Η ίδρυση των καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς έχει το σκεπτικό και τη φιλοσοφία, από το νομοθέτη, τα καταφύγια αυτά να λειτουργούν ως
μεταβατικό στάδιο και κάτω από προϋποθέσεις βάσει νόμου, ώστε να παρέχεται στις φιλοξενούμενες αυτές ψυχές η ευζωία τους, με απόλυτο σεβασμό στο δικαίωμα της ζωής, καθώς και να εξασφαλίζεται, στο μέτρο του δυνατού, η υιοθέτησή τους και σε αντίθετη περίπτωση η επανένταξη στο φυσικό τους περιβάλλον, στο χώρο δηλαδή όπου περισυλλέχθηκαν.
Με αυτόν τον τρόπο εκφράζεται η πραγματική έννοια της φιλοζωίας μιας πολιτισμένης κοινωνίας, η οποία θέλει τα ζώα συντροφιάς ενταγμένα δίπλα στον άνθρωπο και κοινωνικοποιημένα, είτε υιοθετημένα είτε ελεύθερα στο περιβάλλον.

Σε κάθε περίπτωση ο νομοθέτης δεν επιδιώκει ζώα φυλακισμένα και ιδρυματοποιημένα προς άγρα ψήφων και οικονομικών συμφερόντων.

Μια φιλοσοφία που θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι αποδεκτή και υιοθετείται από κάθε υγιή φιλόζωο και πολιτισμένο πολίτη, χωρίς απαραίτητα να έχει διαβάσει την ισχύουσα νομοθεσία !!!

Το άρθρο 10, § βαε, αναφέρει :
Αδέσποτο ζώο που βρίσκεται σε καταφύγιο και δεν υιοθετείται μετά από διάστημα τρίμηνης συνεχούς παραμονής σε αυτό και ανάρτησή του στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, δύναται να επιστρέφεται στο οικείο περιβάλλον, μετά από απόφαση της επιτροπής της, με την προϋπόθεση ότι είναι στειρωμένο.

Επίσης, στο άρθρο 10, § 3 αναφέρεται ξεκάθαρα ότι :
Κάθε δήμος υποχρεούται να λαμβάνει κάθε αναγκαίο μέτρο για την αντιμετώπιση, με κατάλληλο τρόπο, των αναγκών φιλοξενίας, προσωρινής διαμονής, περίθαλψης και, εν γένει, φροντίδας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και να συνάψει σύμβαση, στο πλαίσιο συνεργασίας με άλλους δήμους ή ως μέλος συνδέσμου δήμων, είτε μέσω της συστηματικής συνεργασίας με φιλοζωικά σωματεία ή φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που έχουν εγγραφεί στο ΕΜΖΣ και διαθέτουν αδειοδοτημένα καταφύγια ή καταφύγια που πληρούν τις προδιαγραφές των άρθρων 28 και 29 ή δεν διαθέτουν τέτοια αλλά προτίθενται να αναλάβουν το κόστος διαμονής και φροντίδας των ζώων σε άλλα ενδιαιτήματα που έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν νομίμως, όπως επαύλεις και ξενοδοχεία ζώων, έναντι αμοιβής.

Στα άρθρα 28 & 29 του νόμου 4830/2021 αναφέρονται οι προϋποθέσεις – προδιαγραφές, ώστε ένα καταφύγιο να μπορεί να αδειοδοτηθεί, με απαρέγκλιτη τήρηση των προβλεπομένων (όπως έχουμε αναφέρει παραπάνω).

Αλήθεια είναι ότι ο δήμος Μοσχάτου Ταύρου έχει συνάψει σύμβαση με το καταφύγιο της KOFFA NGO, Μη Κερδοσκοπική Οργάνωσης, που εδρεύει στον Ασπρόπυργο Αττικής, όπως φαίνεται μετά από δημόσια ανάρτηση που έκανε η Πρόεδρος της, από τον προσωπικό της λογαριασμό, που διαθέτει στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Μία άκρως προσβλητική ανάρτηση, που η Πρόεδρος της KOFFA NGO, εκθέτει τόσο την πολιτική ηγεσία του δήμου όσο και τις οικονομικές υπηρεσίες, θεωρώντας τον δήμο μη φερέγγυο, ο οποίος δεν καταβάλλει τα συμφωνηθέντα ποσά  που απορρέουν από σύμβαση, ενώ το καταφύγιο συνεχίζει να παρέχει τις συμφωνηθείσες υπηρεσίες, για μεγάλο διάστημα, στα ζώα συντροφιάς που έχουν ηλεκτρονική σήμανση στο όνομα του δήμου Μοσχάτου Ταύρου. 

Εδώ δημιουργούνται τα εύλογα ερωτήματα, που θα πρέπει να απαντηθούν από την Πρόεδρο της KOFFA NGO, τη στιγμή που η ίδια δημοσιοποιεί στοιχεία, ενώ τεχνηέντως παραλείπει άλλα.. Απαντήσεις που θα βοηθήσουν την τοπική κοινωνία να ενημερωθεί, αλλά και να διαμορφώσει μια πλήρη εικόνα της όλης κατάστασης.

Η Πρόεδρος της KOFFA NGO, που πολλές φορές σηκώνει το δάκτυλο, όχι μόνο στη Δημοτική Αρχή του Μοσχάτου Ταύρου, αλλά συχνά και σε συμπολίτες της και ενεργούς φιλόζωους πολίτες, και έχει προβεί σε αρκετές μηνύσεις μέχρι σήμερα, μιλώντας για την τήρηση της νομοθεσίας κατά γράμμα και την οποία αναμφισβήτητα γνωρίζει πολύ καλά !

Σήμερα, πόσο παραμένει σύμφωνη στην εφαρμογή της νομοθεσίας ή τελικά πιστεύει στην αλά καρτ  τήρησή της ?
Το ερώτημα, αν και φαίνεται, δεν είναι καθόλου ρητορικό !!! 

1. Διαθέτει ιστοσελίδα, η οποία είναι σημαντικό εργαλείο σε ένα καταφύγιο ?

α) Ώστε να είναι καταχωρημένα, εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών, όλα τα ζώα που διαμένουν στο καταφύγιο, ανεξαρτήτως αν έχουν ακόμα σημανθεί ηλεκτρονικά ή όχι.
*Στην ιστοσελίδα καταχωρείται για κάθε ζώο, κατ' ελάχιστο, φωτογραφία του ζώου, αριθμός ηλεκτρονικής σήμανσης, ημερομηνία εισαγωγής του στο καταφύγιο και ο σύνδεσμος  που παραπέμπει στην πλατφόρμα υιοθεσίας του και, επίσης, αναγράφεται ο κτηνίατρος ή οι κτηνίατροι που παρακολουθεί/-ούν τα ζώα του καταφυγίου.
**Ζώα τα οποία έχουν υιοθετηθεί, μεταφερθεί σε άλλες δομές φιλοξενίας, επανατοποθετηθεί στο οικείο περιβάλλον ή έχουν αποβιώσει, παραμένουν στην ιστοσελίδα για τουλάχιστον ένα (1) έτος, με την αντίστοιχη σημείωση του λόγου για τον οποίο το ζώο δεν βρίσκεται πλέον στο καταφύγιο.

β) Τα καταφύγια, καθώς και κάθε άλλο ενδιαίτημα ζώων, οφείλουν να έχουν εκπονήσει σχέδιο διαχείρισης φυσικών καταστροφών και, ιδίως, πυρκαγιών και ασφαλούς απομάκρυνσης των φιλοξενούντων ζώων, το οποίο επικαιροποιείται υποχρεωτικά κάθε έτος. Υπάρχει ?
*Το σχέδιο αναρτάται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του καταφυγίου.

γ) Να ορίζονται ώρες επισκέψεων κάθε εβδομάδα τουλάχιστον (οκτώ) 8 ώρες ανά εβδομάδα, εκ των οποίων η (μία) 1 εντός Σαββατοκύριακου, καθώς το καταφύγιο μπορεί να θέτει κανόνες για την ευζωία των ζώων και την εύρυθμη λειτουργία του, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κοινού.
* Οι κανόνες αυτοί αναρτώνται στην ιστοσελίδα του καταφυγίου, ώστε να τους γνωρίζουν οι επισκέπτες που θέλουν να το επισκεφτούν και ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν κάποιο ζώο.  

2. Πόσους χώρους φιλοξενίας σκύλων διαθέτει το συγκεκριμένο καταφύγιο, οι οποίοι να έχουν αποτυπωθεί στα σχέδια που έχουν εγκριθεί ή τακτοποιηθεί, στην αρμόδια Πολεοδομία ?

* Η νομοθεσία ορίζει για κάθε σκύλο την επιφάνεια του κάθε χώρου (κλουβιού) κατ’ ελάχιστον (τέσσερα) 4τ.μ. και ύψος 1,70 μέτρα, έκαστο, με υλικά συγκεκριμένων προδιαγραφών.

ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ότι τη δημόσια ανάρτηση, που έκανε η ίδια η Πρόεδρος της KOFFA NGO, αναφέρει ότι έχει στο καταφύγιο της ΚΟΦΦΑ 45 σκύλους !!!

* Με απλά μαθηματικά, προκύπτει ότι θα πρέπει να αποτυπώνονται στα σχέδιατης Πολεοδομίας 45 χώροι σκύλων Χ 4τ.μ. έκαστο, ήτοι: 180τ.μ. Εάν προσθέσουμε και τους 5 αδέσποτους σκύλους του δήμου Μοσχάτου Ταύρου, τότε ανέρχονται στα 200τ.μ. συνολικά.
** Από πληροφορίες που υπάρχουν, αν ευσταθούν, μιλούν για 12 χώρους σκύλων, οι οποίοι είναι 2Χ4 = 8τ.μ. έκαστος, ήτοι: 96τ.μ. συνολικά, που αντιστοιχούν για 24 σκύλους !!!

Υποχρεούται λοιπόν να μας απαντήσει για την ακριβή χωρητικότητα του καταφυγίου, μήπως είναι υπεράριθμοι οι φιλοξενούμενοι σκύλοι.. 

3. Να μας παρουσιάσει σχετικό έγγραφο, αν αληθεύει ?

Η Πρόεδρος της KOFFA NGO, στην επίμαχη ανάρτησή της, όπου καταγγέλλει το δήμο ως μη φερέγγυο, προχωρά σε σχόλιό της, αναφέροντας ότι ο δήμος Μοσχάτου Ταύρου έχει επιδοτηθεί αναλόγως, με βάση την έκδοση των τιμολογίων που έχουν εκδοθεί για τις παροχές υπηρεσίας που προσέφερε το καταφύγιο στα ζώα.

Η Πρόεδρος της KOFFA NGO είναι ένα άτομο που γνωρίζει πολύ καλά το νόμο 4830/2021 και, πολύ περισσότερο δε, τα άρθρα 28 & 29, που αναφέρονται στη δημιουργία και λειτουργία των καταφυγίων για αδέσποτα ζώα συντροφιάς.

4. Απορίας άξιον είναι, λοιπόν, για πολλούς, πώς έκανε σύμβαση με τον δήμο, όταν γνώριζε ότι διακινδύνευε να μην πληρωθεί ?

Αντί λοιπόν η Πρόεδρος της KOFFA NGO                                       

να κουνά το δάκτυλο και να συκοφαντεί την πολιτική διοίκηση και τις αρμόδιες υπηρεσιές του δήμου,
να μηνύει πολίτες ή να καταφέρεται εναντίον άλλων μελών φιλοζωικών σωματίων, επικαλούμενη τον ίδιο νόμο και την καταστρατήγησή του,
καλό θα ήταν να επικεντρωθεί στα του οίκου της και να εναρμονιστεί με τις απαιτήσεις που επιτάσσει η ισχύουσα νομοθεσία !!!
Να μην βλέπει δράκους που την κατατρέχουν, άλλως να μας απαντήσει, να τους δούμε κι εμείς !!! 

  

Δημοφιλή Άρθρα